ONZE WERKWIJZE
Onze pups worden geboren in een speciale verwarmde ruimte. In onze stal hebben wij twee met elkaar verbonden “kamers” waarin voor moeder en pups voldoende bewegingsvrijheid is, bestaande uit een werpruimte en een relaxruimte. Als de pups wat ouder zijn, kan de moeder zich terugtrekken in haar eigen relaxruimte en de pups kunnen lekker met elkaar spelen en ravotten in de werpruimte. Moeder kan haar pups altijd zien en horen. Vanuit deze relaxruimte kan bezoek de moeder en pups door het grote raam bekijken zonder de rust te storen of bacteriën binnen te brengen.
Zodra de geboorte nadert, zetten wij de camera aan, die vanaf dat moment 24 uur per dag draait en via internet door ons in de gaten wordt gehouden, totdat de puppy´s uitvliegen naar hun nieuwe mandje. Direct na de geboorte komt de dierenarts langs, om de puppy´s en moeder te controleren en melden wij de geboorte bij de ADRV e.V.. Dagelijks wegen we de pups op hetzelfde tijdstip om te kijken of ze allemaal voldoende groeien per dag. Ook moeder krijgt haar dagelijkse checks en extra krachtvoer.
Nadat alle pups geboren zijn en hun check van de dierenarts hebben gehad, nemen wij contact op met de baasjes en maken een afspraak voor het uitzoeken van de pup. Dit doen wij meestal in het weekend dat de pups minimaal 4 weken oud zijn. Daarnaast houden wij de aanstaande baasjes op de hoogte van de ontwikkelingen van de pups en onze “grote meiden” door middel van foto’s en video’s. Met zo´n acht à negen weken vliegen de puppy´s uit.
De eerste weken vertoeven moeder en pups in de verwarmde werpruimte in de werpkist die voorzien is van een warmtelamp. Puppy´s raken vooral de eerste dagen snel onderkoeld als zij niet bij moeder aan de tepel liggen en de werpkist op eigen houtje verder verkennen. Moeder ligt de eerste twee weken voornamelijk bij haar pups in de werpkist en verlaat deze enkel om wat te eten, te drinken en natuurlijk om even uit te gaan.
Als de pups na zo´n tien à twaalf dagen hun ogen hebben geopend, gaan zij steeds verder de werpkist verkennen, alhoewel zij het grootste deel van hun leven nog slapen. Tussen de drie en vier weken willen ze wat meer zien dan de werpkist en kunnen zij op onderzoek gaan in de hele werpkamer. Zodra zij wat zelfstandiger worden en langzaamaan aan de vaste voeding gaan, trekt moeder zich regelmatiger terug in haar relaxruimte. Daar kan zij lekker op de bank liggen en knuffelen met het baasje. De kleine speldentandjes die continue aan je tepel knagen worden namelijk steeds onprettiger voor mama.
De pups worden door ons gesocialiseerd door o.a. regelmatig bezoek te ontvangen. We letten daarbij op een goede desinfectie en een verscheidenheid aan mensen. Van jong tot oud en van groot tot klein, bril- of hoeddragend, noem maar op. We hebben verschillende speeltjes aanwezig, waarmee ze lekker kunnen dollen. Ook laten wij ze kennismaken met geluiden en diverse voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een fiets of bench. Indien de temperatuur het toelaat, gaan zij ook af en toe naar buiten. Maar er wordt vooral veel geknuffeld en gespeeld.
Zoals al aangegeven mogen de toekomstige baasjes hun pup uitzoeken als ze zo’n vier weken oud zijn. De pups hebben al aardig hun eigen karakter gevormd en dit kunnen wij dan ook graag met de baasjes delen. Ook lijken ze dan pas echt een beetje op hondjes.
Alle pups krijgen op de daarvoor aangegeven tijdstippen hun entingen door onze vaste dierenarts. Zij verzorgt ook het chippen en het paspoort van alle pups en doet de nestcontrole in de 7e week waarna de gegevens naar het ADRV e.V. worden gestuurd. Daar worden zij geregistreerd en van hun ontvangen wij enkele weken later per pup de stamboom. Pups en moeder krijgen als de pups twee weken oude zijn elke twee weken een ontwormingskuur.
Puppyboek, voeradvies en puppypakket
Nieuwe eigenaren krijgen van ons een puppyboekje. Deze versturen wij meestal na het eerste bezoek. Wij kregen altijd veel vragen als: wat en hoeveel geef ik de pup te eten, hoe lang mag ik wandelen, hoe laat ik de pup de eerste dagen wennen etc.
Om die reden hebben wij een puppyboekje gemaakt. Hierin vind je onder andere informatie over het eerste bezoek (wat neem ik mee?), het ophalen van de pup, de voorbereidingen voor het huis “puppyproof” hebben, de eerste dagen met een nieuwe pup, beweging van een Oudduitse herder en verder veel tips/weetjes.
Wij geven eveneens een voeradvies mee. Hierin staat onder andere hoeveel de pup op dat moment weegt en hoeveel voer hij/zij op dat moment krijgt per dag. Maar ook wanneer er overgegaan kan worden op volwassen voer in plaats van puppybrok.
En last but not least krijgen alle nieuwe puppy-eigenaren een leuk verrassingspakket mee naar huis.
Aanmelden voor een pup
Je kunt je bij ons altijd aanmelden voor een pup of de moeder nou loops is of niet, of wij op dat moment nou wel of geen puppy’s hebben. Wij werken echter wel met een wachtlijst. Na een telefonische kennismaking zetten wij je op de wachtlijst voor een reutje of een teefje. Dit gebeurt op volgorde van aanmelding. Houd er dus rekening mee dat de wachttijd wat langer kan zijn.